PCOS policisztás ovárium (petefészek) szindróma kezelése

Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, több szervet érintő betegségről van szó.

Az elnevezés a petefészek elváltozására utal, de e mellett számos egyéb panasz jelentkezhet a PCOS-ban szenvedő nőknél.
Bár a betegség nevét a petefészek elváltozásáról kapta, alapvetően egy hormonális betegségről van szó, amelyre jellemző a férfi nemi hormonnak, az úgynevezett androgénnek a túlsúlya. Ez a hormon normál esetben is jelen van a női szervezetben, de túlzott mennyisége számos kellemetlen tünetet idéz elő a PCO-szindrómás nőkben.

PCO szindróma korai tünete:

1.Rendszertelen vagy hiányzó menstruáció
2.Rendszertelen vagy hiányzó peteérés
3.Sok ciszta a petefészekben
4.Aknés, pattanásos bőr
5.Emelkedett inzulinszint a vérben , inzulinrezisztencia vagy látens diabetes
6.Meddőség
7.Megnövekedett szörzet
8.Hajhullás, esetleg kopaszodás
9.Súlyproblémák, elhízás

A PCO-szindrómás nők jellemzően vérzészavarral küszködnek. Menstruációjuk a normálisnál sokkal ritkább, vagy egyáltalán nincs. Extrém esetben előfordul még is, hogy szabályos a ciklus, ami miatt a diagnózis csak akkor születik meg, ha meddőség áll fent. A legtöbb nő emiatt keresi fel.

A petefészek elváltozás úgy alakul ki, hogy a petefészkeken egy vastag, kéregszerű bevonat képződik. Ez a kéreg megakadályozza az érett pete kilökődését, a tüszőrepedést. Ez által lehetetlenné válik a megtermékenyülés.

A meg nem repedt tüszők maradványaiból alakulnak ki a folyadékot tartalmazó ciszták, ami az ultrahang vizsgálatkor a jellegzetes ún. policisztás ultrahang képet adja.

A betegség rendkívül változatosan zajlik. A számos lehetséges tünet közül nem mindenkinél alakul ki mindegyik. A menstruáció rendszertelensége, vagy teljes hiánya, az elhízás, az aknés bőr, a szőrösödés és a cisztás, esetleg megnagyobbodott petefészkek jelentik a PCOS klasszikus tüneteit, de emellett számos anyagcsere eltérés illetve kóros laborlelet is színesítheti a képet.
Ezek közé tartozik a lipid szintek emelkedése, illetve a szénhidrát anyagcsere zavara. Mivel a test szövetei érzéketlenek az inzulinra, ezért azt a szervezet egyre nagyobb mennyiségben termeli, ez pedig kezelés nélkül cukorbetegség kialakulásához vezethet. A fokozott inzulin termelés állandó gyulladást tart fent a szervezetben, így az erek falában is. Az erek plakkok képzésével gyógyulnak, ami kialakítja az érszűkületet. Mindemellett az egymást követő ovulációmentes ciklusok miatt az ösztrogén szint is folyamatosan magas, ami hosszú távon hajlamosít a méh- illetve az emlőrák kialakulására.

Az inzulin rezisztencia ma nagyon gyakori és szinte népbetegség lett. Nem lehet tudni, hogy melyik volt előbb, a  PCO vagy a magas inzulin szint. .

Fontos tudni azt is, hogy bár az inzulinrezisztencia fennáll, kezdetben a vércukor szint nem feltétlenül tér el a normálistól, de az inzulin szint már emelkedett lehet. Ezért fontos, hogy a rutinszerű vércukormérésen túl az inzulin szintet is kontrollálja a vizsgáló orvos. A pontos diagnózishoz szükség van az ún. terheléses vércukormérésre és terhelés közben kell megmérni az inzulin szintet.

A PCO szindrómát ma még sajnos gyógyítani nem lehet, de megfelelő készítményekkel minden tünete megszüntethető, csökkenthető. A gyógyszeres kezelés célja egyrészt az inzulin rezisztencia kezelése, másrészt a férfihormonok hatásának kompenzálása, illetve a peteérés, tüszőrepedés elősegítése.

Az inzulinrezisztencia kezelésére elsődlegesen a diéta és a mozgás, ezt követően pedig gyógyszeres kezelés, a metformin hatóanyagú készítményeket ajánlják. De közben a szénhidrát mennyiséget csökkenteni kell,tehát a gyógyszer nem váltja ki az életmód váltást. PCO-szindrómában szenvedő nők egyharmadában a fogyás önmagában is képes a hormon egyensúly visszaállítására, így a peteérés, tüszőrepedés normalizálására, és segíthet az inzulinrezisztencia felszámolásában is.

Vannak azonban olyanok, akiknél a metformin szedése nem hozza meg a várt hatást, azaz nincsen ciklusuk fél év után sem, nem jön létre a terhesség. Esetükben további módszerek jönnek szóba. Ők kipróbálhatnak újabb generációs inzulinrezisztencia elleni gyógyszereket, pl. a glitazonokat is..


Magán-belgyógyászati rendelőnkben az anamnézis felvétele és a leletek átnézése után EAV/Voll diagnosztikával feltérképezzük a szervez egészét. Megkeressük azokat a gócokat, gyulladásokat, elváltozásokat, amik okozhatják a szervezet normális működésének felborulását.
A vizsgálati eredmény tükrében kiteszteljük azokat a homeopátiás és izopátiás szereket, melyek nagy segítséget nyújtanak a gyógyszeres kezelés hatékonyságában, és amelyek visszafordíthatják a betegséget.
A személyre szabott homeopátiás kúrát helyben készítjük el Önnek.


cikk szerzője/www.webbeteg.hu/
Bejelentkezéshez kérjen időpontot: 06 (30) 651 2686 vagy 06 (1) 782 8583
Ha kérdése van:
Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Látogatottság

Oldalainkat 42 vendég böngészi

Simple File Upload v1.3

Uploading...
Please Wait!
Choose a file to upload
 
Refresh Captcha
Code: