Endokrinológia II


Endokrinológiai szakrendelés


› Endokrinológia, és anyagcsere betegségek kezelése holisztikusan

Az endokrinológia, a hormonrendszerrel foglalkozó orvostudomány. A hormonokat a szervezet belső elválasztású mirigyei termelik.

Ezek: az agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, hasnyálmirigy, mellékvese,petefészek,here.


Endokrinológiai rendelésünkön ezek közül foglalkozunk a PAJZSMIRIGY betegségeivel:

 • alulműködés (hypothyreosis)
 • túlműködés (hyperthyreosis)
 • pajzsmirigy göbök (struma), jó-és rosszindulatú daganatok
 • pajzsmirigy gyulladás (thyreoiditis)

A MELLÉKPAJZSMIRIGY által okozott kórképek: alacsony, vagy magas vér calcium szint, csontritkulás, vesekő.


A női nemi hormonok áltak okozott kórállapotok, PETEFÉSZEK működés zavarai:

 • menses zavarok
 • meddőség
 • policystás ovarium syndroma (PCOS)

Hyperandrogen állapotok: FOKOZOTT SZŐRNÖVEKEDÉS, PATTANÁSOSSÁG, HAJHULLÁS


Férfi nemi működés zavarai:

 • impotencia
 • meddőség
 • férfi emlő megnagyobbodása (gynecomastia)


Az agyalapi mirigy (hypophysis) zavara által okozott fokozott tejelválasztás: HYPERPROLACTINAEMIA

Hormonális problémák által okozott, nehezen beállítható, fiatalkori MAGAS VÉRNYOMÁS.

Kóros, nem fokozott kalóriabevitel által okozott ELHÍZÁS kivizsgálása.

CUKORBETEGSÉG, CSÖKKENT CUKORTOLERANCIA, HYPERINSULINAEMIAPanaszok, tünetek, melyeket endokrin betegségek okozhatnak:


 

Hajhullás

A hajhullásnak többféle formája ismert, rendkívül szerteágazóak lehetnek a kiváltó okai. Általában komplex kivizsgálást igényel, több orvosi szakterület összefogásával.

 

-Tartós hajhullás esetén, ami hajritkulással, a haj elvékonyodásával jár, a háttérben gyakran a pajzsmirigy működési zavara áll. Okozhatja a pajzsmirigy csökkent, vagy fokozott hormonelválasztása is. Ilyenkor egyéb tünetek is kísérik, mint testsúly változás, fáradékonyság, emésztési zavarok, bőrtünetek, szívpanaszok…stb.

Ezen tünetek fennállása esetén indokolt belgyógyászati, endokrinológiai kivizsgálás, a pajzsmirigy funkció laboratóriumi vizsgálata.

 

Hajhullás, szőrösödés, pattanásosság

-Ha nők esetében a hajhullás férfias típusú kopaszodás formájában jelentkezik, esetleg pattanásosság, fokozott szőrnövekedés, menses zavarok is társulnak hozzá, androgén hormon túlprodukcióra kell gondolnunk. Ilyenkor az endokrinológus a mellékvese, vagy a petefészek fokozott férfi hormon termelését vizsgálja.

Nagyon gyakran idéz elő ilyen állapotot Polycystás Ovarium Syndroma (PCOS), amely komplex hormonális, és anyagcsere kivizsgálást igényel.

 

Elhízás

Fokozott kalóriabevitellel, mozgásszegény életmóddal nem magyarázható súlygyarapodás, vagy fogyási képtelenség esetén felmerülhetnek bizonyos endokrin betegségek. A pajzsmirigy alulműködése, vagy a mellékvese fokozott cortisol elválasztása okozhat elhízást. Ezek kizárására endokrinológiai vizsgálat, hormonszintek laboratóriumi mérése szükséges.

 

Elhízásban, különösen a hastájékra lokalizálódó centralis obesitasban, szinte kivétel nélkül előfordulnak másodlagos hormonális eltérések. Megváltozik a pajzsmirigy, a mellékvese, a nemi mirigyek, az agyalapi mirigy hormonelválasztása, a hormonokat átalakító enzimek működése, a hormonkötő fehérjék vérszintje.

Ennek eredményeként nőkben menses zavarok, ösztrogén, és férfihormon ( androgén ) túlsúly okozta kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. Hyperinsulinaemia, insulin rezisztencia, polycystas ovarium syndroma alakulhat ki.

Túlsúlyos férfiakban  is megváltozik a férfi, és női hormonok fiziológiás aránya.

Mindkét nemben D-vitamin hiányt okoz a túlsúly.
Ezen elváltozások kivizsgálására endokrinológiai vizsgálatra lehet szükség.

 

Fogyás

Ha jó étvágy, megfelelő kalória bevitel mellett súlyvesztést tapasztalunk, gondolni kell pajzsmirigy túlműködésre, különösen, ha egyéb tipikus tünetek is kísérik, pl: fáradékonyság, izomgyengeség, izzadás, gyors szívverés, hasmenés, hőemelkedés, nyugtalanság, álmatlanság.

 

Menses zavarok

A  menstruációs ciklus megváltozása, a korábban szokásosnál több, vagy kevesebb vérzés esetén nőgyógyászati vizsgálatot követően, az egyéb kísérő tünetektől függően, indokolt lehet a pajzsmirigy, agyalapi mirigy, mellékvese, petefészek hormonok vizsgálata.

 

Meddőség

Nők esetében, a részletes nőgyógyászati kivizsgálást követően, indokolt lehet a hormonrendszer átvizsgálása.

1/  A pajzsmirigy alulműködése, autoimmun gyulladása, a pajzsmirigy ellen termelődő antitestek ( ATPO) nagymértékben nehezítik a teherbe esést, esetleg vetélést okozhatnak. Ezek a problémák egyszerű vérvétellel, pajzsmirigy ultrahang vizsgálattal kimutathatók, és gyógyszeresen kezelhetők, sokszor igen rövid időn belül sikeres terhességet eredményezve.

 

2/ A teherbe esést megnehezítő másik gyakori probléma a polycystás ovarium syndroma( PCOS). Ilyenkor a páciensnek gyakran nincs tüszőrepedése, mensese szabálytalan, amit komplex hormonális eltérések kísérnek. Ez szénhidrát anyagcsere zavarral, hyperinsulinaemiával, inzulin rezisztenciával társulhat. Ilyenkor a nőgyógyásszal szoros együttműködésben zajlik a kivizsgálás, és a kezelés. A peteérés serkentésén kívül szükség lehet a cukoranyagcsere, inzulinszint normalizálására. A PCOS kezelésében, és a termékenység javításában a nagy dózisú D-vitamin pótlás is fontos szerepet kap.

3/ Az agyalapi mirigy által termelt tejelválasztást serkentő hormon túltermelése: hyperprolactinaemia szintén akadályozhatja a teherbe esést. Ennek objectiv tünete lehet az emlő váladékozása ( tejcsorgás). Ilyenkor vérvétellel vizsgáljuk a hormonszinteket ( prolactin, macroprolactin). Bizonyos esetekben  képalkotó vizsgálattal ( MR) az agyalapi mirigyben jóindulatú adenómát keresünk. Ez a probléma  gyógyszeresen kezelhető.


Férfi nemi működés zavarai

-potencia zavarok

-meddőség

-a férfi emlő megnagyobbodása ( gynecomastia)

 

esetén az urológussal, andrológussal együttműködve vizsgáljuk  a here hormon termelését, az azt szabályozó agyalapi mirigy hormonokat, ezek különböző szintű zavarait.

Férfiakban is előfordulhat a tejelválasztást serkentő hormon: prolactin túltermelése, ami mindhárom fenti panaszt okozhatja. Ilyenkor laborvizsgálatot, és szükség esetén képalkotó vizsgálatot ( MR) kérünk.

A pajzsmirigy, és a mellékvese működése is zavart szenvedhet, amit vérvétellel, ultrahang, izotóp, vagy CT vizsgálattal lehet kimutatni.

Ha megtaláltuk a baj okát, többnyire gyógyszeres kúrával, ritkábban egyéb beavatkozással kezeljük.


AZ ENDOKRINOLÓGIAI KIVIZSGÁLÁS MENETE:

 • Családi,egyéni kórtörténet felvétele rendelőnkben
 • A beteg fizikális vizsgálata tapasztalt orvosaink által
További vizsgálatok megbeszélés alapján:
 • Labóraróriumi vizsgálatok ( vérvétel,vizeletvizsgálat)
 • Szükség esetén képalkotó vizsgálatok: UH,CT,MR...stb.
 • Leletek kiértékelése,therapia.

A vizsgálat időtartama 30-45 perc

Rendelésre kérem, hozzák magukkal leleteiket, és a szedett gyógyszereik pontos listáját! Köszönjük!

További infó :
Az endokrinológia leírása a Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Bejelentkezéshez kérjen időpontot: 06 (30) 651 2686
Ha kérdése van:
Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Látogatottság

Oldalainkat 35 vendég böngészi

Simple File Upload v1.3

Uploading...
Please Wait!
Choose a file to upload
 
Refresh Captcha
Code: