Dietetika

Lázár Sára - dietetikus - 2016.május hónapban megszületik kisfia, emiatt sajnálatosan kis ideig nélkülöznünk kell segítségét-tudását! Várjuk vissza 2017-ben!

Lázár Sára vagyok dietetikus, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai karán végeztem, emellett mint edző is vizsgát tettem.

Legfőbb célom az emberek egészségtudatosságra való nevelése és felvilágosítása arról, hogy milyen könnyen elkerülhetőek bizonyos civilizációs megbetegedések tudatos életformával, legfőképpen a táplálkozás és a testmozgás előtérbe helyezésévelhttp://www.daxxysjeans.com/index.php/lowest-price-avodart. Munkám során figyeltem fel arra, hogy ez a kettő ritkán jár együtt. Ezt a szemléletet igyekszem előtérbe helyezni és átadni az embereknek.

A dietetikai tanácsadás főbb témája az étrend helyes megválasztása, a betegséghez, az egyéni ízléshez, életritmushoz való gyakorlati alkalmazása, emellett az ajánlott mozgásformák, illetve annak intenzitása (pulzuskontroll) is nagy hangsúlyt kap.

A gyógyulás alappillérei: megfelelő orvosi kezelés, személyre szabott táplálkozás, helyesen megválasztott edzésforma, megfelelő intenzitás, lelki egyensúly és a pihenés (aktív, passzív) - regeneráció.


Ki a dietetikus?

A táplálkozástudomány és a dietetika területén hivatalosan elismert személy, aki a táplálkozástudományi ismereteket az egészséges és a beteg egyének élelmezésére és oktatására alkalmazza.


Témák:

  • Energiaszegény étrend - "fogyókúra"
  • Energiabő étrend - "hízókura"
  • Koleszterinszegény diéta, magas vérnyomás étrendi lehetőségei
  • Cukorbetegek étrendje
  • Székrekedés étrendi kezelése
  • Várandós és kismama étrend
  • Emésztőszerv rendszeri betegségek étrendje
  • Táplálékallergiák és érzékenység kezelése
  • Egyéb táplálkozással összefüggő betegségek étrendi kezelése


Tanácsadás menete:

Táplálkozási anamézis felvétel - személyes adatokkal, életkörülményekkel, fizikai aktivitással, legfőképpen étkezési szokásokkal kapcsolatos kérdések - napi étkezési ritmus, étkezések száma, minősége, mennyisége, folyadékfogyasztás.
Tápláltsági állapot felmérés - testmagasség, testtömeg, tetzsírszázalék, hasi zsírszövet, izomszövet, BMI mérés Szükséges diéta ismertetése - ajánlott és kerülendő nyersanyagok, ételkészítési lehetőségek, étkezésekre ajánlott ételek élelmiszerek, napi étkezési ritmus Javasolt fizikai aktivitás ismertetése - javasolt mozgásformák és annak intenzitás.Betegeim visszajelzései:

W. Krisztina vagyok, 20 éves és szeretném megosztani a sikertörténetemet. Gyerekkorom óta küzdöttem kb. 5-10 kg súlyfelesleggel, amitől sehogy nem tudtam megszabadulni, akkor sem, ha sportoltam. Ennek fő oka a mértéktelen illetve egészségtelen táplálkozás volt, hiszen gyakran előfordult, hogy egy üveg nutella fogyott el egy nap alatt, de bármilyen édességet elpusztítottam azonnal, ami a kezembe került. Emellett szinte csak fehér kenyeret fogyasztottam és abból is a legnagyobb mennyiséget vacsorára.
Sárát egyik ismerősöm ajánlotta, akinek szintén ő segített lefogyni. Mikor először elmentem hozzá, egy kedves, közvetlen, mosolygós lány fogadott. Szakértelme is azonnal láthatóvá vált, hiszen miután elmeséltette velem a problémám, rögtön egy speciális mérleggel megmérte a testsúlyom, kiszámolta a testtömeg-indexem, a testem zsír %-át stb., hogy legyen mihez hasonlítani a későbbi eredményeim. Ezután, javasolta, hogy összeállít nekem egy személyre szabott diétát, amihez ki kellett töltenem, hogy milyen ételeket szeretek, miket szoktam általában enni. Ennek a segítségével összeállított és elküldött nekem egy részletes étrendet, amiben leírta, hogy melyik nap mit ehetek reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára és vacsorára. A diéta csak olyan ételeket tartalmazott, amelyeket szeretek, és amelyeket könnyen el tudtam készíteni az általa mellékelt részletes receptek segítségével. Mindent ehettem, nem kellett semmiről sem lemondanom, a lényeg a mértéktartás volt, mégsem voltam soha éhes.
A diétát három hónapig folytattam (időközben még két étrend összeállítását kértem, hogy ne unjam meg azt az egyet, hiszen annyira jó volt, hogy minél tovább szerettem volna csinálni), és időközben 8 kilót fogytam. Végre, sokéves szenvedés után azt látom a tükörben, amit szeretnék, és az életmódváltásnak köszönhetően vissza sem híztam. Szerencsére tudom, hogy ha visszajönne 1-2 kg, akkor is bármikor elkezdhetném újra a diétát, hiszen egyszer már bevált, és egyáltalán nem megerőltető a betartása. :-)


2010-ben jártam először Márián Alexandra doktornőnél Voll-féle vizsgálaton. Ekkor már évek óta próbálkoztunk a férjemmel, de nem estem teherbe.
Ő volt az első, aki kimutatta, hogy inzulin rezisztenciám van, mely ekkor még ismeretlen volt számomra. A doktornő felhívta a figyelmem az inzulin rezisztencia káros hatásaira és dietetikai tanácsadást javasolt. Először megpróbáltam magam változtatni az étrendemen, de eredménytelen volt. 2011 nyarán részt vettem Lázár Sára dietetikai tanácsadásán. Ezt követően megváltoztattam az étrendemet és heti 2-3 alkalommal eljártam kocogni. 1 hónappal a tanácsadás után kiderült, hogy babát várok.
2011 tavaszán a doktornő támogatásával a Gynevac injekciót is megkaptam, mely szintén segíthetett. Hálásan köszönöm a doktornőnek a segítségét és tanácsait!

Aláírás: K.É.
Név: Csizmadia Katalin   

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Szakmai tapasztalat:

2010- jelenleg : Dietetikus, Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa

Egyéni- és csoportos étrendi oktatás különböző betegségekben szenvedő betegek részére (Gasztroenterológia, Általános Belgyógyászat, Sebészet, Diabetológia), az oktatás dokumentálása

Étrendi tájékoztatók, segédanyagok készítése

Étlaptervezés, a kórházi étrend tápanyag tartalmának meghatározása- és felülvizsgálata, az ételkészítés és tálalás felügyelete

Kapcsolattartás az Élelmezési Osztállyal, az orvos- és ápolókollégákkal, illetve egyéb szakszemélyzettel

Az élelmezési létszámok adminisztrációja.

Tanulmányok:

2012-2014: Élelmiszermérnök (MSc), Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar

Specializáció: Élelmiszeripari technológia- és termékfejlesztés

Oklevél minősítése: Jeles

Diplomadolgozat tárgya: Emberi hatások a szélesebb környezetre és ennek befolyása az élelmiszerbiztonságra

2006-2010: Dietetikus (BSc), Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Budapest

Oklevél minősítése: Kiváló

Köztársasági Ösztöndíj elismerés (2009-2010.)

Diplomadolgozat tárgya: Az európai dietetikusképzés egységesítésének elősegítése: A hollandiai HAN University of Applied Sciences és a Semmelweis Egyetem dietetikusképzéseinek összehasonlítása

2010 (egy szemeszter): Erasmus Ösztöndíj Program

HAN University of Applied Sciences, Hollandia, Nijmegen

Az Internationalization szakirány képzésébe kapcsolódtunk be ápoló és dietetikus hallgatókkal.

2002-2006: Török Ignác Gimnázium, Gödöllő (angol tagozat)

Beszélt nyelvek:

Angol: mesterfokú felhasználó, felsőfokú nyelvvizsga (2012.)

Francia: alapszintű felhasználó

Számítógép felhasználói készségek:

MS Word, Excel, Power Point, Internet.

Bejelentkezéshez kérjen időpontot: 06 (30) 651 2686
Ha kérdése van:
Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


Látogatottság

Oldalainkat 21 vendég böngészi

Simple File Upload v1.3

Uploading...
Please Wait!
Choose a file to upload
 
Refresh Captcha
Code: