Atópiás Dermatitis

Gondolatok az atópiás dermatitisről


Nagyon gyakori allergiás betegségről van szó, mely néha rövid, néha viszont évtizedeken át fennálló tüneteket okoz. Kisgyermekkortól felnőttkorig mindenki érintett lehet. Ez sokszor elviselhetetlen terhet ró nemcsak a beteg ember számára, hanem a családra, környezete számára is.


Tünetei:

  • bőrszárazsággal, 
  • viszketéssel, 
  • kipirosodással, 
  • néha nagy lemezes, néha lisztszerű hámlással, 
  • viszketéssel, 
  • hólyagosodással, 
  • berepedésekkel, 
  • vérző sebekkel járhat, melyet felülfertőződéskor sárgás, mézszerű váladékozás kísérhet. 

Súlyosabb esetben a bőr szarurétege megvastagszik, megkeményedik. A test bármely részét érintheti, csecsemőknél és kisgyermekeknél leggyakoribb az arc, könyök, térd területén, nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél a kézhát, a hajlatok, tenyér érintett.


A betegség felderítésének módjai:

A betegség és általában az allergiás folyamat sokszor következmény. Érdemes felderíteni a szervezetben jelenlévő gócokat is. Találkozhatunk a betegség hátterében gégészeti, fogászati gócokkal, emésztőrendszeri fertőzésekkel is. Segítséget nyújthat a torok, fül, orrváladék, széklet tenyésztése, emésztettség vizsgálata, laktóz érzékenység vizsgálat, baktériumok ellenanyaginak vizsgálata vérből. Diagnosztikában a gondossággal kiderített kórtörténet, fizikális vizsgálat is segít. Hosszabb ideig tartó betegség esetén a tünetmentes időszakban elvégzett allergia vizsgálat, bőrpróba (un. Prick teszt) illetve vérvizsgálat nyújthat további információkat.

 A hagyományos szakorvosi vizsgálatok mellett segítséget jelent a Voll/EAV-diagnosztika. Ezzel, a különleges, elektroakupunktúrás technikával a gyenge pontok sokszor hamarabb felderíthetők, mint ahogy a betegségek klinikai tünetei megjelennek, lépéselőnybe kerülhetünk a velük való küzdelemben és elkerülhetjük a drasztikus, szervezetet megterhelő kezeléseket. Van idő a szelíd, természetes gyógymódok, homeopátia, gyógynövények, vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, tisztító kúrák alkalmazására.

Fontos törődni a pszichés háttér feltárásával is, mert a lelki problémáknak a tünetek kialakulásában, fellángolásában fontos szerepük van. Gyakran számolnak be túlzott megfelelési vágyról, gyermekkorban elszenvedett testi-lelki sérelmekről. Alkatukra jellemző lehet az egoizmus, fokozott agresszivitás.


Kezelése:

A kezelés minden elhúzódó esetben komplex módon kell, hogy történjen.

A beteget ellátjuk életmódbeli tanácsokkal, amik főként a provokáló tényezők (fizikai pl. napsütés, hideg, meleg, izzadás, kémiai pl. vegyszerek, kozmetikumok) elleni körültekintő védekezésre, öltözködésre (pl. műszálas ruhák kerülése), tisztálkodásra, bőr kiszáradásának megelőzésére vonatkoznak.

Súlyos esetben átmenetileg alkalmazva szteroidos krémek, antihisztamin tartalmú gyógyszerek, antibiotikumok szóba jönnek, de ezek a kiváltó okot nem szüntetik meg.

A diéta jelen esetben nem az ételek elkerülésén alapszik, bár csecsemőkorban kb. egy éves korig a tej, tojás mellőzése szükséges lehet. Fontosabb ennél az, hogy a beteg minőségi, tápanyagban gazdag ételeket fogyasszon. Ezt kiegészíthetjük liget szépe olaj, tengeri halolaj, cink, szőlőmag kivonat, C, E, A, B vitamin, tengeri alga kivonat, probiotikumok alkalmazásával. Természetesen mindez bőséges folyadék, felnőtteknél napi 2-3l tisztított vagy ásványvíz fogyasztása mellett.

Természetes gyógymódok közül kiemelkedő a homeopátiás kezelés, hiszen a jól megválasztott, személyre szabott tüneti, ill. alkati szer kiválasztása egyszerre több problémát orvosolhat, a beteg testi-lelki szenvedéseitől megszabadulhat. A Voll/EAV-diagnosztika során összeállított kúra pedig az esetleges gócok, bakteriális, vírusos (pl. herpesz), gomba okozta terheltségek megszüntetésében kap szerepet.

Végül, de nem utolsó sorban segítséget kell nyújtani a betegnek és hozzátartozóinak a felmerülő lelki problémák, stressz leküzdésében. A kineziológia egy olyan megoldási lehetőség, amely képes megküzdeni a generációkon keresztül ismétlődő konfliktusokkal, oldást találni a lelket bénító, sokszor nem is tudatos történésekkel.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a korai felismerést, kezelést, hiszen az időben felismert, szelíd gyógymódokkal is kezelt betegséget könnyebb kezelni. Örömet, nyugalmat biztosít mind a beteg, mind környezete számára.


Richard Bach szavaival élve:

„Mindenkinek hatalmában áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között. Miénk a döntés, nem pedig bárki másé.”Dr. Nádory Éva


Látogatottság

Oldalainkat 50 vendég böngészi

Simple File Upload v1.3

Uploading...
Please Wait!
Choose a file to upload
 
Refresh Captcha
Code: