Aranyér betegség

AranyérAz aranyér-betegség a végbélnyílás környékén található érfonat kóros kitágulását jelenti. Nagyon gyakori megbetegedés, az emberek 30-50 %-a tapasztalta már magán a jellemző tüneteket. A betegség előfordulása az életkorral nő, férfiakon kétszer gyakoribb, mint nőkön. A panaszok az enyhe végbéltáji kellemetlenségtől a súlyosabb fájdalomig terjedhetnek, melyet gyakran vérzés kísér.

A tápcsatorna legutolsó szakasza a végbél. Ezen a bélszakaszon a belet belülről bélelő nyálkahártya felszíne, valamint a végbélnyílás környéki bőr alatt egy kiterjedt vénás (a vért a szív felé szállító) érhálózat található. Aranyér-betegség esetén ezek a visszerek kóros mértékben kitágulnak. A tág erekben a véráramlás lelassul, a vér pang, és ennek következtében az ereket borító nyálkahártya- vagy bőrréteg is kitágul. Így jön létre az aranyeres csomó. Az értágulat tehát eredetileg mindig a bél területén alakul ki, azonban előfordul, hogy a tágulat a későbbiekben a végbélnyíláson át elő is domborodik, "előesik". Amennyiben egy kitágult ér fala megreped, akkor a bőr alatti szövetekben véralvadék képződés is létrejöhet.
Székrekedés, erőltetett székelés,, mozgásszegény vagy ülő életmód, jelentős testsúly többlet, hashajtók állandó használata, illetve egyes végbéltáji fertőzések vezethetnek a végbél ereinek kitágulásához. Sok nőnél a terhesség vagy a szülés alatt fejlődnek ki az aranyeres csomók, a későbbiekben ezek általában maguktól is visszahúzódnak. 

Az aranyeres beteg panaszai a végbélnyílás környékén tapasztalható enyhe kellemetlenségtől, viszketéstől a - főleg székeléskor jelentkező - erős fájdalomig terjednek. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a végbéltáji elődomborodás, illetve vérzés. A vérzés általában kis mennyiségű, a széklet felszínén vagy a WC-papíron jelenik meg. A panaszok székeléskor legtöbbször romlanak. Néha nyákos váladékozás, kis mennyiségű széklet akaratlan távozása, a végbélnyílás környéki bőr kisebesedése is előfordul.

Az orvos tapintásos vizsgálattal és béltükrözéssel méri fel a beteg állapotát. A tükrözésre legtöbb esetben szükség van, mert csak így válik megtekinthetővé a végbél nyálkahártyájának állapota. Kezelése, megelőzése:

A legtöbb, kis méretű aranyér néhány nap alatt magától is javul. Magas rosttartalmú étrend (pl. sok zöldség és gyümölcs, továbbá búzakorpa fogyasztása), széklet lágyító hatású hashajtók óvatos alkalmazása, elősegíti a gyógyulás folyamatát. Székelés után meleg, szappanos vizes lemosás és a végbélnyílás környékének szárazra törlése javasolt. Érdemes a végbélnyílás környékét krémezni is, hogy a súrlódásból eredő irritáció elkerülhető legyen. Meleg ülőfürdők, fájdalomcsillapító kúpok ideiglenes használata szintén előnyös lehet. A végbélnyílásból elődomborodó aranyeres csomót óvatosan vissza kell helyezni. Amennyiben ezt a beteg nem tudja magának megoldani, mert a csomó kizáródott, vagy ha fájdalmas vérrögképződés alakult ki, akkor orvosi segítségre van szükség.

A sebész vagy a proktológus szakorvos helyi érzéstelenítésben végzett rövid beavatkozással véglegesen meg tudja oldani a problémát. Ilyenkor egy - speciálisan ezt a célt szolgáló - anyag befecskendezésével, egy kis gumigyűrű felhelyezésével, fagyasztásos vagy lézeres módszerrel elzárja a kórosan kitágult érszakaszt. A bőr alatt létrejött vérrögöt is el lehet így távolítani. A végbélnyíláson kívülre tartósan előesett, gyulladt, fájdalmas aranyeres csomót műtéti úton kell eltávolítani. Idejében elvégzett szakszerű vizsgálattal és kezeléssel a műtéti beavatkozást igénylő állapot kialakulása általában megelőzhető.

Lézeres kezelés során a precíz sebészi lézerrel egyszerűen levágják az aranyeres csomókat. Mivel a lézer "lehegeszti az ereket",  nincs vérzés, a keletkező sebeket nem kell összevarrni, ezért varratszedés nem szükséges.  Kb. 4-6 hét után visszaáll az eredeti anatómiai helyzet, ezáltal a műtét teljes, végleges gyógyulást biztosít.

Lényeges leszögezni, hogy mivel a műtét során nem tudják "körkörösen kicserélni" a végbél alsó szakaszának teljes nyálkahártyáját, ezért a székrekedésre hajlamos betegeknek a műtét után folyamatosan - a megfelelő diétával - biztosítaniuk kell a megfelelő állagú székletet, ellenkező esetben a panaszaik nem fognak teljesen megszűnni és ezt nem lehet a műtét sikertelenségének a számlájára írni.

Egészséges táplálkozással, vagyis megfelelő mennyiségű rost és folyadék fogyasztásával, rendszeres testmozgással, valamint tudatos, egészséges székelési szokások kialakításával sokat tehetünk az aranyér kialakulásának megelőzéséért.Dr. Márián Alexandra


Látogatottság

Oldalainkat 51 vendég böngészi

Simple File Upload v1.3

Uploading...
Please Wait!
Choose a file to upload
 
Refresh Captcha
Code: