A szép köröm

Kedves Olvasónk!

A köröm nagyon lényeges része  a szépségnek. Sokak szerint az egyik legfontosabb dolog az, hogy milyen az ember keze. A koszos, ápolatlan köröm, az elhanyagolt kéz az emberekben általában nem - tetszést, sőt viszolygást vált ki.
Azon természetesen nem lehet változtatni, hogy milyen a kéz vagy a köröm formája,de az is lehet tetszetős, ha figyelünk rá és gondoskodunk róla. Mindenekelőtt nagyon fontos,hogy körmünk kemény és egészséges legyen,ezért alakítsuk úgy az étrendünket, hogy megfelelő arányban szerepeljen benne a fehérje és az "A" vitamin. A hal, tojás, joghurt éppen megfelelő.
Sajnos nem rendelkezik mindenki erős, hibátlan rózsaszín körömmel. Sokan bosszankodnak nap mint nap repedezett,gyenge körmeik miatt. A köröm elváltozás lehet  lemezes feltöredezés,hosszanti és haránt barázda,vagy pontszerű bemélyedések a körömlemez felszínén.
Több  betegség előidézheti a köröm töredezését. pl. pikkelysömör, foltos hajhullás,pajzsmirigy betegségek, vashiányos vérszegénység, arzénmérgezés, csontritkulás, cink hiány és a kórós soványság.
Sok mindenről árulkodik a köröm színe is. A fehér pontok-foltok vagy harántcsíkok örökletes ok miatt is megjelenhetnek rajta. A hosszanti csíkok megjelenése lehet nem megfelelő folyadék bevitel következménye. Létre jöhet akkor is,ha valaki köröm ápolás közben megsérti a körömágyat. A teljesen fehér köröm májbetegséggel szokott együtt járni,a tövénél rózsaszín,míg az alsó felén fehér köröm pedig veseelégtelenségre és húgyvérűségre utal.
A különböző festékek és gyógyszerek a legkülönfélébb színűre varázsolhatják a körmöket. Az ezüst tartalmú készítményektől palaszürke, a tetraciklintől sárga,a minociklintől és az atebrintől kék,a klorokinontol kékes-barna,a ciklofoszfamidtol barnásfekete lesz a köröm.A hosszanti barna-barnásfekete csíkok azonban anyajegy és rosszindulatú festékes daganat miatt is kialakulhat. Ha vékony ,hosszanti csíkok láthatok a körmön,melyek a körömágyból indulnak ki, valószínűleg a körömágy sérüléséről van szó.Ha a fehér csíkok a köröm hegyénél vannak,a körömreszelő okozta a sérülést. A körmök alakja, színe, épsége sokat elárul elárul tulajdonosának egészségi állapotáról. A körmök nem csak fizikai hogylétről adnak információt, hanem a személyiségről is árulkodhatnak.
Amint látható, lehetnek az elváltozások teljesen banális, és jó indulatúak. Ha mégis aggodalmaskodik és biztosra szeretne menni érdemes orvossal konzultálni.


Dr. Márián Alexandra

Belgyógyász, homeopátiás szakorvos



Látogatottság

Oldalainkat 13 vendég böngészi

Simple File Upload v1.3

Uploading...
Please Wait!
Choose a file to upload
 
Refresh Captcha
Code: